Li An­ders­son: luot­ta­mus­mies­ten ase­ma tur­vat­ta­va vah­vem­min lail­la

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii vappupuheessaan 1.5.2021, että hallitus aloittaa valmistelun luottamusmiesten aseman vahvemmaksi turvaamiseksi lailla.

Andersson esittää syvän huolen Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden päätöksestä irtaantua työehtosopimustoiminnasta ja korostaa, että päätöksillä tulee olemaan mittavia, kauaskantoisia vaikutuksia kaikille palkansaajille.

–  Hallituksen on ensitöikseen ryhdyttävä tarvittaviin toimiin luottamusmiehen aseman vahvemmaksi turvaamiseksi laissa, jotta järjestäytyneillä työntekijöillä jatkossakin on osaava ja koulutusta saanut edustaja, joka voi neuvotella ja käyttää sananvaltaa heidän puolestaan, ja joka näin tehdessään nauttii suojaa työnantajien mielivallalta, painostukselta ja uhkailulta.

– Hyvinvointivaltiomme on rakennettu työn ja työtaisteluiden avulla ja nyt työnantajaliitot pyllistävät tälle mallille. Bisnesomistajien viesti on, että sopiminen ei kiinnosta, eikä arvoa nähdä tavassa, jolla tässä maassa on turvattu säälliset vähimmäistyöehdot kaikille, Andersson jatkaa.

Suomen työmarkkinamalli on pohjautunut siihen, että työntekijät ja työnantajat neuvottelevat keskenään niin palkasta kuin muista keskeisistä työehdoista. Koska yksittäisten työntekijöiden neuvotteluasema on heikko suhteessa vahvempaan työnantajaorganisaation, on työntekijöiden oikeuksista pidetty huoli järjestäytymällä ammattiliittoon ja neuvottelemalla yhdessä työelämän keskeistä kysymyksistä. Nyt sopimuskulttuurin romuttaminen uhkaa eriyttää työmarkkinoita entisestään.

– Silloin ei puhuta enää kahden tai kolmen kerroksen väestä,vaan kerrostalollisesta erilaisilla työehdoilla ja palkoilla työskentelevistä ja toisiaan vastaan kilpailevista ihmisryhmistä. Tämä ei ole vasemmistoliiton linja. Meidän linjamme on solidaarisuus, luottamuksen lisääminen ja yhdessä sopiminen. Me haluamme varmistaa, että kenenkään oikeuksia ei poljeta, hän sanoo. 

Andersson kannustaa myös päivittämään vanhentuneet mielikuvat ay-liikkeen merkityksestä koko maassa.

– Ay-liikkeessä on kyse jokaisesta suomalaisesta palkansaajasta, siitä, paljonko kätilöille tai kaupan kassoille maksetaan palkkaa, paljonko on työntekijöiden osuus on siitä tuotosta, jota heidän työllään yrityksille syntyy, ja siitä, miten estetään heikossa asemassa olevien ihmisten hyväksikäyttämistä työelämässä. 

Puheessaan Andersson kommentoi myös puoliväliriihen tuloksia ja kulttuurialan ahdinkoa.

Lue koko puhe täältä.