Eilan työllisyysopit

”Työtä, työtä, työtä tehdään, jotta jotta leipää syödään …” Näin lauloi Sinikka Sokka työn ja toimeentulon ikuisesta yhteydestä jo kauan sitten.

Miten Saarijärven 15,8 prosentin, Karstulan 14 prosentin sekä Jyväskylän 12,1 prosentin työttömyysastekin laskisi ja elämä olisi siedettävämpää?

Jokaisella työttömällä on oltava oikeus oppimiseen sekä yksinyrittäjiä ja itsensä työllistäjiä on tuettava. Miten? Arvonlisäveron alarajaa on nostettava sekä sosiaaliturvan, opintotuen, asumistuen ja muun perusturvan yhteensovittaminen on mahdollistettava.

Mitenkäs Sinikka Sokka lauloikaan? ”Työtä, työtä, työtä tehdään, jotta, jotta leipää syödään.”

Ei paljoa laulata, jos ei ole perustoimeentuloa. Keski-Suomessa on yli 3500 pitkäaikaistyötöntä, jotka ovat olleet yli vuoden työttömänä. Sipilän hallituksen ratkaisu oli heikentää työvoimapalveluita ja kepittää sekä kikyllä että aktiivimallilla köyhimpien toimeentuloa entistä kapeammaksi.

Kansanedustajana lupaan
– kamppailla aktiivimallin, kikyn ja työvoimapoliittisten karenssien kumoamiseksi.
– taistella, jotta subjektiivinen oikeus työhön voitaisiin taata pitkäaikaistyöttömille.
– edistää muuntokoulutusta koulutuskuristusten sijaan.
– ajaa mallia, jossa työkyvyttömät pääsisivät eläkkeelle ja vaikka mieluisaan vapaaehtoistoimintaan, halunsa ja jaksamisensa mukaan.

Onkohan tämä Sinikka Sokan kappale muodostunut jo korvamadoksi? ”Työtä, työtä, työtä tehdään, jotta, jotta leipää syödään.”

Kyllä se vaan totta on, että työpaikat luovat hyvinvointia, olivat ne sitten julkisia tai yksityisiä. Mutta työnantajat ovat hyvin eriarvoisessa asemassa keskenään sen suhteen, miten hyvin he saavat toteuttaa joustoja työaikaan ja palkkaukseen.

Paikallinen sopiminen ei ole mörkö, mutta huolellisesti harkittava asia. Paikallinen sopiminen voidaan ulottaa järjestäytymättömiin työnantajiin. On vain oltava varma, että kyseessä on sopiminen, ei sanelu.

Suomen yrittäjät käy avointa sotaa koko ammattiyhdistysliikettä vastaan. En voi kehua sitä viisaaksi.

 

Takaisin Eilan profiiliin
tai muihin Ellun kanaviin:
Facebook
Instagram