Pe­rus­suo­ma­lai­set ha­lua­vat kiel­tää per­heil­tä yh­des­sä­olon

Eduskunta käsittelee tänään perussuomalaisten eduskuntaryhmän välikysymystä maahanmuuttopolitiikasta ja taloudesta. Vasemmistoliiton kansanedustajan Veronika Honkasalon mukaan perussuomalaisten suhtautuminen turvaa hakeviin on epäinhimillinen ja on ilmeistä, että välikysymyksen tekijöitä ohjaa pelko.

–  Pelosta käsin kaikki näyttää vaaralliselta – myös pieni lapsi, joka saa kasvaa perheensä kanssa. Siitähän tässä on kyse: välikysymyksen tekijöiden halusta kieltää perheiltä yhdessäolo ja lapsilta ja nuorilta mahdollisuus kasvaa vanhempiensa kanssa turvallisessa ympäristössä, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ryhmäpuheen pitänyt Honkasalo toteaa.

Perheenyhdistämisessä on kyse lapsen edusta ja oikeudesta perhe-elämään. Molemmat on turvattu laissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Perheenyhdistäminen ja kansainvälisen suojelun saaminen on Suomessa kuitenkin jo lähtökohtaisesti vaikeaa.

– Välikysymyksessä on täysin sivuutettu se tosiasia, että perheenyhdistäminen on Suomessa monelle käytännössä mahdotonta. Siitä voivat ylipäänsä haaveilla vain ne, joille on myönnetty oleskelulupa erittäin tiukan seulan läpi.

Honkasalo muistuttaa, että oikeus perhe-elämään kuuluu kaikille.

– On ristiriitaista, että kun on kyse maahanmuuttajista, yhteisen perhe-elämän viettämisestä pyritään tekemään hankalaa. Samaan aikaan suomalaisten perheiden kohdalla haikaillaan siitä, kuinka he vain viettäisivät enemmän aikaa yhdessä.

Honkasalo huomauttaa, että välikysymyksessä esitetään monta harhaanjohtavaa väittämää. Yksi niistä on se, että Suomen talous olisi kriisissä.

– Suomen julkistalous ei ole kriisissä, eikä varsinkaan sen takia, että maahanmuuttajat saavat perheensä yhteen. Tutkimuksissa on todettu, että maahanmuutto, pakolaisuus mukaan lukien,  nimenomaan hyödyttää julkista taloutta pitkällä aikavälillä, kunhan panostetaan kotoutumiseen ja työllistymiseen. Työllistymisen helpottamiseen löytyy paljon keinoja, joista yksi on perheenyhdistäminen.