Pia Lo­hi­kos­ki: Yh­dys­val­to­jen pää­tös tun­nus­taa Län­si-Sa­ha­ra osak­si Ma­rok­koa on vas­tuu­ton

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eduskunnan Länsi-Saharan ystävyysryhmän puheenjohtaja Pia Lohikoski on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Länsi-Saharan ajankohtaisesta tilanteesta. Yhdysvallat tunnusti Länsi-Saharan osaksi Marokkoa vastineeksi siitä, että Marokko solmi diplomaattisuhteet Israeliin.

– Yhdysvaltojen päätös on vastuuton ja voi aiheuttaa alueelle epävakautta ja levottomuuksia, Lohikoski sanoo.

– Kansainvälinen oikeus ei myöskään tunnusta Marokon valtaa alueeseen.

Länsi-Saharan asema on ollut kiistanalainen vuosikymmeniä. YK:n kansainvälinen tuomioistuin totesi jo vuonna 1975, ettei Marokolla ole oikeutta Länsi-Saharan alueeseen ja että alueen väestöllä on itsemääräämisoikeus.

Vuonna 1991 solmitun Marokon ja Polisarion välisen rauhansopimuksen ehtona oli kansanäänestyksen järjestäminen, jossa Länsi-Saharan väestö saisi päättää omasta tulevaisuudestaan. Kansanäänestystä ei ole kuitenkaan vieläkään pidetty.

– Länsi-Sahara on Afrikan viimeinen siirtomaa, jonka kohtalo tulee viimein ratkaista oikeudenmukaisesti ja rauhanomaisesti.

– Aseellinen konflikti osapuolten välillä saattaa syttyä uudelleen, mikäli kansanäänestystä ja sen myötä sahrawien itsemääräämisoikeutta ei saada toteutettua, Lohikoski kirjoittaa.

Marraskuussa 2020 tilanne kärjistyikin ensi kertaa lähes 30 vuotta kestäneen aselevon jälkeen. Uutistoimistojen tietojen mukaan YK:n valvomalla puskurivyöhykkeellä on ollut aseellisia selkkauksia, ja YK on vahvistanut osapuolten käyttäneen aseita.

– Länsi-Sahara on Afrikan viimeinen siirtomaa, jonka kohtalo tulee viimein ratkaista oikeudenmukaisesti ja rauhanomaisesti. Riskinä on myös tilanteen eskaloituminen Algerian ja Marokon väliseksi konfliktiksi, Lohikoski kirjoittaa.

– Yhdysvaltojen päätös ei ole todellakaan mikään rauhallisen joulun toivotus maailmalle, vaan alueen epävakautta ja sodan uhkaa lisäävä teko.

– Miten Suomi ja EU ovat reagoineet siihen, että Yhdysvallat tunnusti Länsi-Saharan osaksi Marokkoa? Ja miten Suomi ja EU nyt varmistavat Länsi-Saharan alueen rauhanprosessin jatkumisen ja kansanäänestyksen toteutumisen, Lohikoski kysyy kirjallisessa kysymyksessään.