Sul­daan Said Ah­med: Ih­mi­soi­keu­det ei­vät ole mie­li­pi­de­ky­sy­mys

Suldaan Said Ahmed nousee varapaikalta kansanedustajaksi Paavo Arhinmäen siirryttyä Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestariksi ja Silvia Modigin jatkettua työtään EU-parlamentissa.

Said Ahmedin esillä pitämiä kärkiteemoja ovat ilmastonmuutos, ihmisoikeudet, nuorten hyvinvointi, mielenterveys ja antirasismi. Näitä asioita hän on onnistuneesti edistänyt tähän mennessä muun muassa Helsingin kaupunginvaltuustossa, johon hänet valittiin kesän kuntavaaleissa jatkokaudelle.

Hän muistuttaa, että Suomessa toimii tällä hetkellä kaikkien aikojen ihmisoikeusmyönteisin hallitus, joka suhtautuu ennennäkemättömän kunnianhimoisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Said Ahmed painottaa, että ilmastonmuutosta ei voida ohittaa missään päätöksenteossa ja että ilmastovaikutukset on aina otettava huomioon.

– Ilmastonmuutoksen torjunnassa onnistuminen sekä erityisesti nuorten kasvavien mielenterveysongelmien ratkaiseminen ovat kansakunnan kohtalon kysymyksiä, hän sanoo. 

Said Ahmedilla on vahva kokemus nuorisotyöstä ja hän on nähnyt toimiessaan yhteisötyöntekijänä läheltä, millainen merkitys nuorten syrjäytymisen ehkäisemisellä on. 

 – Olen kansanedustajana erityisesti heitä varten, joiden ääni ei kuulu päätöksenteossa tai jotka eivät voi itse vaikuttaa asioihinsa syystä tai toisesta, hän sanoo.

Kansanedustajana Said Ahmed tekee historiaa myös siten, että hän on ensimmäinen somalitaustainen kansanedustaja Suomessa. Said Ahmedille antirasismin edistäminen läpileikkaavasti ja päätöksenteon keskiöön tuominen ilmastopolitiikan lailla on hänen kärkiteemojaan. Hän aikoo tuoda eduskuntaan lisää dialogia yli puoluerajojen. Hän muistuttaa, että kestävien päätösten tekemiseen tarvitaan kunnioittavaa puhetta. 

– Ihmisoikeudet eivät ole mielipideasia. Ne kuuluvat jokaiselle taustasta tai varallisuustasosta riippumatta. 

Uuden tehtävänsä kansanedustajana hän ottaa vastaan omien sanojensa mukaan kiitollisena ja hieman häkeltyneenä. 

– Kansanedustajan tehtävä on suuri kunnia ja luottamuksen osoitus. Tämä on paras tehtävä johon voi tulla valituksi, hän sanoo ja lupaa:

– Olen ylpeä entinen kontulalainen ja edelleen itähelsinkiläinen. Pidän huolta siitä, että lähiöt ja lähiöiden asiat ja asukkaat ovat edustettuina sekä valtakunnallisessa politiikassa että Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Vasemmistoliitto onnittelee lämpimästi uutta kansanedustajaa! Suldaan Said Ahmed aloittaa kansanedustajan työnsä 9. syyskuuta.