Sul­daan Said Ah­med ni­mi­tet­ty rau­han­vä­li­tyk­sen eri­tyi­se­dus­ta­jak­si Afri­kan sar­ven alu­eel­le

Ulkoministeri Pekka Haavisto on nimittänyt vasemmistoliiton kansanedustajan Suldaan Said Ahmedin rauhanvälityksen erityisedustajakseen Afrikan sarven alueelle.

– Suomi on ollut rauhanvälittäjänä kokoaan suurempi jo pitkään. Olen otettu, että pääsen edistämään tätä rauhanvälitystyötä nyt ministeri Haaviston erityisedustajana, Said Ahmed iloitsee.

Ministeriön tiedotteessa todetaan, että Said Ahmedin nimitys tukee Suomen pyrkimyksiä tiivistää entisestään pitkäaikaisia kahdenvälisiä suhteita Afrikan sarven maihin. Alueen rauhanrakennus kohtaa valtavia haasteita, joihin Suomi pyrkii vastaamaan pitämällä esillä laajan turvallisuuden näkökulmaa.

– Kestävää rauhaa ei voida luoda pistemäisesti sopimuksilla, vaan vakaata yhteiskuntaa rakennetaan monella rintamalla. Afrikan sarven tilanne vaatii koko kansainvälisen yhteisön huomiota sekä tiivistä yhteistyötä, jotta nuoren väestön tulevaisuus ja rauha voitaisiin turvata alueella. Tällä vaikutetaan myös tehokkaasti siirtolaisuuden lähtösyihin – nuoret tarvitsevat näkymän paremmasta huomisesta, Said Ahmed sanoo.

Afrikan sarven humanitaarinen tilanne on huononemaan päin ja yhä paheneva ilmastokriisi vaikuttaa alueen ruoan tuotantoon ja saatavuuteen. Tilannetta vaikeuttaa muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä globaali viljan hinnan nousu. Aluetta uhkaa pahin nälänhätä vuosikymmeniin.

–  Hauraiden valtioiden haasteet koskevat niin ihmisten perustarpeita, kansalaisyhteiskunnan tilan kapenemista kuin valtiorakenteiden murentumista. Meidän on kyettävä löytämään ratkaisuja näihin viheliäisiin ongelmiin. Ihmisten perustarpeiden ja elinehtojen ollessa uhattuna on myös rauhanrakennus uhattuna, Said Ahmed toteaa.

Suomi on pitkään pyrkinyt edistämään neuvottelupöydissä ymmärrystä naisten roolin merkityksestä kestävässä rauhanrakentamisessa. Said Ahmed näkee, että Suomella on edelleen tärkeä tehtävä painottaa niin naisten, nuorten kuin vähemmistöjen roolia rauhanvälittäjinä, eikä vain uhreina.

– Suomi tunnetaan maailmalla tasa-arvoisena ja vakaana yhteiskuntana. Meillä on paljon kokemusta, josta ammentaa yhteistyön sisältöjä. Suomen tulee vastaisuudessakin toimia aktiivisesti niin kahdenkeskisen kuin monenkeskisen yhteistyön, kuten EU:n ja YK:n, kautta sekä edistää globaalia vastuunkantoa hauraiden yhteiskuntien tukemiseksi, Said Ahmed sanoo.

Aiemmin samassa tehtävässä on ollut muun muassa ulkoministeri Haavisto itse sekä nykyään EU:n Afrikka-komissaarina toimiva Jutta Urpilainen.

Nimitys on Said Ahmedille henkilökohtainen palkaton luottamustehtävä, jota hän hoitaa kansanedustajan tehtävänsä ohella.