Taide ja kulttuuri sivuraiteella

Liekö luettu viikko sitten ilmestyneen kirjallisen aikauslehti Parnasson pääkirjoitusta otsikolla Taide rattaiden pyörissä.

Siinä päätoimittaja Karo Hämäläinen havannoi, että SDP:lle kultturilla on merkitystä kun se tukee kasvu- ja vientiponnisteluja ja kokoomuksen olematon kulttuurinäkemys ”uppoaa kirjaimellisesti yhteiskunnan rattaisiin”.

VAALIKAMPANJAN aikana on arvuuteltu, mikä teema määrittäisi näitä vaaleja. Olisivatko nämä ilmasto- vai työllisyysvaalit, vai kenties jotain aivan muuta. Kulttuuri- tai taidevaalit nämä ainakaan eivät ole!

Puolueilta lienee loppunut kiinnostus, kun suurista rahoista ei ole kysymys. Taiteen ja kulttuurin osuus valtion 55,5 miljardin budjetista on reilut 400 miljoonaa eli vain noin 0,8 prosenttia.

Mutta pienet rahat eivät kerro taiteen ja kulttuurin merkityksestä.

SUURI OSA meistä suomalaisista kuluttaa tai harrastaa kulttuuria tavalla tai toisella.

Esimerkiksi Jyväskylässä kirjastot ovat ahkerassa käytössä, Sinfonian konsertit ovat aina loppuunmyydyt eikä teattereiltakaan yleisöä puutu. Maan ainoa valtion budjetista rahoitettu jo 10-vuotias lastenmusiikkiorkesteri Loiskis toimii Jyväskylästä käsin.

Myös kuvataiteen viimeisimpiä virtauksia on esillä paikallisissa museoissa ja gallerioissa.

Ja uusia tapoja tuottaa kulttuuria ja taidetta kokeillaan täällä esimerkkinä vaikkapa Kankaan alue ja siellä sovellettu prosenttiperiaate.

TUTKIMUKSISTA tiedämme, että kulttuuri ja taide lisäävät hyvinvointia ja niinpä niillä on kysyntää erilaisiin laitoksiin enemmän kuin niukat varat ja harvat tekijät antavat myöten.

Ylen listauksen mukaan kulttuuri on näkyvästi esillä vasemmistoliiton ja SDP:n vaaliohjelmissa, maininta löytyy keskustalta, kokoomukselta, kristillistä ja RKP:ltä mutta sitäkään vähää ei ole perussuomalaisilla, sinisillä tai vihreillä!

SUOMI TUSKIN menisi konkurssiin, jos taiteen ja kulttuurin määrärahoja nostettaisiin. Niillä voitaisiin esimerkiksi lisätä taiteilija-apurahoja ja nostaa niiden määrää (vuosiapuraha n. 1700 e/kk).

Prosenttiperiaatteen käyttöä pitäisi kasvattaa ja taiteen perusopetuksesta tulisi tehdä jokaisen lapsen oikeus.

Taide- ja kulttuuritarjontaa tulisi olla myös asutuskeskusten ulkopuolella. Taide ja kulttuuri kuuluvat meille kaikille!

Kirjoitus on ilmestynyt Keskisuomalaisessa 11.4.2019

 

Takaisin Eilan profiiliin
tai muihin Ellun kanaviin:
Facebook
Instagram