En bra arbetsgivarpolitik börjar med att främja personalens välbefinnande. Kommuner och välfärdsområden måste i ett tidigt skede förebygga utmattning och alltför hög arbetsbelastning. Tillräckliga resurser för arbetet måste garanteras genom att tillhandahålla adekvata företagshälsovårdstjänster, inklusive tillgång till korttidsterapi och mentalvårdstjänster. Dessutom måste cheferna erbjudas utbildning om välbefinnande i arbetet.
Kommunerna och välfärdsområdena måste bättre förstå mångfalden av familjeformer, familjernas olika situationer och arbetets mångfald genom att utbilda organisationsledningen och cheferna i välbefinnande i arbetet och främjande av arbetsförmågan. Att kombinera omsorg och arbete är inte bara en fråga för småbarnsfamiljer, utan gäller många andra situationer under hela livet. Kommunerna och välfärdsområdena ska vara familjevänliga arbetsplatser. Det går att kombinera arbete och familj både i skiftarbete och kontorsarbete, oavsett om det handlar om att organisera omsorg för barn, äldre eller anhöriga med särskilda behov.
Minoriteter upplever mobbning och diskriminering på arbetsplatsen, vilket måste åtgärdas genom att all personal utbildas i minoritetsfrågor. Varje arbetsplats i kommunen och välfärdsområdet ska upprätta en policy för en säkrare arbetsplats och utbilda särskilt arbetarskyddsfullmäktiga som ska fungera som kontaktpersoner vid trakasserier. En anonym rekrytering kommer att införas för att öka chanserna för personer som tillhör minoriteter att bli anställda.
Många regnbågspersoner som döljer sin identitet på arbetsplatsen arbetar i kommuner och välfärdsområden. Hela arbetsgemenskapens medvetenhet om mångfald kan stärkas genom att öka medvetenheten och tillhandahålla utbildning. Därtill ska det också finnas könsneutrala toaletter, omklädningsrum och pausrum på arbetsplatserna.
Den ordinarie arbetstiden ska förkortas till 30 timmar per vecka utan att inkomstnivån sjunker i den mån det är möjligt inom kommunernas och välfärdsområdenas sektorer. Som en del av övergången kommer försök med kortare arbetstid att prövas med olika arbetstids- och lönemodeller.
Arbetstagarna i kommunen och välfärdsområdet är experter på sitt eget arbete och deras roll i organiseringen av arbetet är viktig. När det gäller kommunala bolag ska arbetstagarnas rätt till representation i bolagen aktivt övervakas och representation på styrelsenivå ska också genomföras i bolag som sysselsätter 25 eller fler personer. Lönejämställdhet och lönetransparens ska främjas genom systematiska lönekartläggningar. Separata jämställdhetsplaner bör genomföras som en del av den målinriktade jämställdhets- och likabehandlingsplaneringen. I bolag som helt eller delvis ägs av kommuner ska de anställda garanteras initiativrätt och rösträtt i bolagets beslutsfattande.
Kommunerna och välfärdsområdena har under de senaste åren lagt ut en stor del av sin verksamhet på entreprenad till affärsverk och kommunägda aktiebolag. En ansvarsfull kommun förlitar sig på sin egen effektiva serviceproduktion och främjar inte utvecklingen mot bolagisering och utläggning, eftersom de tjänster som den producerar själv ligger närmare det demokratiska beslutsfattandet. Att producera tjänster i den egna verksamheten ökar dessutom kommunernas och välfärdsområdenas försörjningstrygghet. Om tjänsterna av någon anledning måste läggas ut på entreprenad är de egna bolagen det enda hållbara alternativet. Bolagens eventuella positiva resultat kan användas för att utveckla och stödja bolagets verksamhet, eftersom pengarna inte delas ut till ägarna.
Tillräcklig bemanning och ordinarie anställningsförhållanden ska vara grunden för arbetsgivarpolitiken i kommuner och välfärdsområden. Korttidsjobb och inhyrd personal måste vara den sista utvägen när det gäller att förse kommunerna och välfärdsområdena med resurser, eftersom en egen, kvalificerad arbetskraft är förmånligare, mer produktiv och av högre kvalitet. Arbetstagarnas rättigheter och skydd är också svagare vid korttidsjobb och för inhyrd personal, och kommuner och välfärdsområden måste därför ta itu med kedjan av tidsbegränsade anställningsförhållanden.
Personalpolitiken är nyckeln till att komma till rätta med kompetensbristen inom den offentliga sektorn. Arbetsförhållandena och lönerna för yrkesverksamma i kommunerna och välfärdsområdena måste förbättras. Kommunerna och välfärdsområdena ska utarbeta ett åtgärdsprogram tillsammans med fackorganisationerna för att identifiera rekryteringsbehov och skissera konkreta åtgärder för att tydliggöra arbetsfördelningen mellan yrkespersoner, förbättra arbetsprocesser samt arbetsvillkor och arbetsförhållanden.
För att åtgärda kompetensbristen behövs ett fungerande utbildningssystem och möjlighet att studera och utveckla sin yrkeskompetens under hela karriären. Kommuner och välfärdsområden ska ge sina anställda verkliga möjligheter till utbildning, och detta ska stödas med att fastställa ett minimiantal på tre utbildningsdagar per år. Utbildningar får inte vara begränsade till en viss ort eller ett visst välfärdsområde, utan man ska också kunna resa nödvändiga utbildningar. Kommuner och välfärdsområden måste också stödja sina anställdas språkstudier, till exempel i samiska, finska och finlandssvenskt teckenspråk, så att tjänsterna finns tillgängliga för alla på deras eget språk.